Ο Βρετανός ορνιθολόγος A. Vittery, με τη συμβολή μερικών Γερμανών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου, συνέταξε τον πρώτο κατάλογο των πουλιών της Κεφαλονιάς, ο οποίος αριθμεί 222 είδη πουλιών, περίπου το 50% του συνολικού εθνικού καταλόγου. Από αυτά, 58 αναπαράγονται στο νησί, 28 εμφανίζονται κυρίως το χειμώνα και τα υπόλοιπα συναντώνται κατά τις ανοιξιάτικες ή φθινοπωρινές μεταναστεύσεις.
Στον ίδιο τον Αίνο έχουν καταγραφεί 48 είδη πουλιών, τα περισσότερα από τα οποία είδη απαντώνται σε όλη την Ελλάδα. Τέτοια πουλιά είναι: Ο Αϊνός είναι ένα από τα πιο σημαντικά είδη πουλιών που ζουν στην περιοχή: Κουκουβάγια (Athene noctua)Μαυροπετρίτης (Turdus merula) Σαρδέλα (Sylvia melanocephala) Κουρούνα (Parus ater) Σπίνοι (Fringillidae).
Υπάρχουν και διάφορα άλλα είδη, αλλά το γεγονός ότι μπορούν να βρεθούν σε ένα ορεινό νησί έχει ιδιαίτερη οικολογική σημασία. Τέτοια πουλιά είναι η πετροπέρδικα (Alectoris graeca), ο ξυλοκόπος (Lullula arborea) και άλλα. Υπάρχουν επίσης τουλάχιστον 15 είδη ημερόβιων αρπακτικών πουλιών που έρχονται για να ξεχειμωνιάσουν στα βουνά. Είδη όπως: Πετρίτης (Falco peregrinus) Μαυροπετρίτης (Circaetus gallicus) Χρυσαετός (Aquila chrysaetos) Γύπας (Gyps fulvus) Μελισσοκόρακας (Pernis apivorus). Με λίγη τύχη, ένας ενθουσιώδης παρατηρητής μπορεί να δει, κάποια σπάνια είδη, όπως: (Falco biarmicus) Γεράκια (Falco cherrug) και άλλα...
Ωστόσο, ο σημαντικότερος φτερωτός κάτοικος του νησιού είναι ο Μαύρος Τρυποκάρυδος (Drycopus martius), ο μεγαλύτερος δρυοκολάπτης της Ευρώπης. Έχει κατάμαυρο φτέρωμα και κόκκινη κόμη. Ζει κυρίως στα δροσερά βάθη των δασών σε μεγάλα υψόμετρα. Ο λευκοτσικνιάς (Dendrocopus deucotos) ο μικρότερος της οικογένειας των δρυοκολάπτων. Επίσης υπάρχει το Κοράκι (Corvus corax) και το Χρυσοκόρακα (Pegulus regulus).