Για τη διαμονή σας στις επόμενες διακοπές σας κάντε απευθείας κράτηση μέσω του oskars.gr! Εξοικονομήστε χρήματα!

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Kefalonia Info - Accommodation - Studios - Apartments - Restaurant - Pool Bar

Χελώνα Καρέτα Καρέτα

Η θαλάσσια χελώνα Loggerhead ή Caretta-Caretta, είναι η μοναδική θαλάσσια χελώνα που φωλιάζει στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Η Ζάκυνθος διαθέτει το μεγαλύτερο εκκολαπτήριο που έχει απομείνει στη Μεσόγειο, όπου τοποθετούνται περίπου 2.000 φωλιές ετησίως. Η Κεφαλονιά έχει μικρότερο πληθυσμό, με λιγότερες από 150 φωλιές μεταξύ Σκάλας και Ληξουρίου. Οι θηλυκές χελώνες φωλιάζουν στην ακτογραμμή του νησιού με νότιο προσανατολισμό. Πολλές από αυτές τις παραλίες είναι μέχρι στιγμής ανέγγιχτες από την ανθρώπινη ανάπτυξη και ως εκ τούτου προσφέρουν στις χελώνες ένα ασφαλές μέρος για να φωλιάσουν, απομονωμένες από τον έξω κόσμο. Ωστόσο, τα τελευταία 20 χρόνια η τουριστική ανάπτυξη έχει εισβάλει σε αυτούς τους ανέγγιχτους βιότοπους ωοτοκίας.

Η Ομάδα Κατελειός ιδρύθηκε το 1993 και έχει παρατηρήσει, παρακολουθήσει και καταγράψει τη συμπεριφορά διατροφής και αναπαραγωγής των χελωνών που φωλιάζουν σε αυτές τις αμμώδεις παραλίες. Ενσωματώνοντας ένα πρόγραμμα διατήρησης για την προώθηση της προστασίας αυτών των κύριων περιοχών ωοτοκίας από οποιαδήποτε ταχεία ανάπτυξη, οι περισσότερες είναι ήδη σταθερές και επομένως προσφέρουν στα θηλυκά ένα ασφαλές έδαφος ωοτοκίας για να γεννήσουν τα αυγά τους. Η Ομάδα παρακολουθεί επί του παρόντος τη συμπεριφορά των χελωνών κατά την ωοτοκία στην κύρια παραλία του κόλπου Mounda.

Τα δεδομένα που συλλέγονται χρησιμοποιούνται για την εκπόνηση ενός σχεδίου διατήρησης σε μια προσπάθεια προστασίας των χελωνών και των ενδιαιτημάτων τους σε όλο το νησί. Οι ερευνητικές εργασίες ξεκινούν την άνοιξη, με τις παραλίες να καθαρίζονται πρώτα από τα απορρίμματα που έχουν απομείνει κατά τους χειμερινούς μήνες. Στη συνέχεια, η παραλία χαρτογραφείται και σημαδεύεται, επιτρέποντας την ακριβή καταγραφή της θέσης κάθε φωλιάς. Η περίοδος ωοτοκίας είναι από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η παραλία παρακολουθείται κάθε βράδυ από τις 10.00 μ.μ. έως τις 6.00 π.μ., όπου καταγράφεται κάθε χελώνα που βγαίνει από τη θάλασσα. Αυτό περιλαμβάνει το μήκος και το πλάτος του καβουκιού και την υγεία κάθε θηλυκού. Η θέση της φωλιάς και ο αριθμός των αυγών σε κάθε συστάδα, κάθε θηλυκό μπορεί να γεννήσει από 80 έως 180 αυγά. Καταγράφονται οι αριθμοί των ετικετών και επισημαίνονται οι χελώνες χωρίς ετικέτες.

Μετά από μια περίοδο επώασης περίπου 55-60 ημερών, τα νεογέννητα βγαίνουν αργά τη νύχτα ή τις πρώτες πρωινές ώρες και κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι προς τη θάλασσα. Αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα αντιλαμβάνονται τη σωστή κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να πάνε, επειδή έλκονται από το έντονο φως. Τη νύχτα, η θάλασσα είναι η πιο φωτεινή περιοχή με το φως του φεγγαριού να αντανακλάται στο νερό. Κάθε εκκολαπτόμενο κάνει αυτό το ταξίδι συχνά επισφαλές πάνω από πολλά εμπόδια, όπως κάστρα στην άμμο, τρύπες και την πιθανότητα να φαγωθεί από θαλασσοπούλια πριν φτάσει στη θάλασσα, οπότε αυτό που έκανε την εξόρμηση είναι διπλό, το πρώτο για να δυναμώσουν οι μύες τους και το άλλο για να επιβιώσουν. Με τη βοήθεια και την υποστήριξη των ντόπιων ψαράδων και την αποζημίωση για τυχόν κατεστραμμένα δίχτυα, η υποστήριξη και η συνύπαρξη ανθρώπων και χελωνών, ντόπιων και τουριστών παρέχει πολύτιμη υποστήριξη και είναι απαραίτητη για την προστασία αυτών των περιοχών ωοτοκίας.

Εστιατόριο

Πληροφορίες

Γύρος του φαναριού, Λάσση, Κεφαλονιά

Τηλ: (+30) 26710 23438

Email: info@oskars.gr

Ακολουθήστε μας

Oskars Restaurant Apartments Lassi Kefalonia

Επιλέξτε τη γλώσσα σας