Το σπήλαιο της Δρογκαράτης είναι ένα από τα σπουδαιότερα και ομορφότερα φυσικά αξιοθέατα στην περιοχή γύρω από τη Σάμη και σε ολόκληρη την Κεφαλονιά. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το λιμναίο σπήλαιο της Μελισσάνης, με αποτέλεσμα να ανήκει στην ίδια γεωγραφική περιοχή. Ανακαλύφθηκε πριν από περίπου 300 χρόνια, όταν κατά τη διάρκεια ενός ισχυρού σεισμού κατέρρευσε ένα από τα τμήματά του και αποκάλυψε τη σημερινή είσοδο του σπηλαίου. Το βάθος του είναι περίπου 60 μέτρα με μέση θερμοκρασία 18οC και αρκετά υψηλή υγρασία (90%), όπως συμβαίνει σε όλα τα σπήλαια.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η ηλικία της Δρογκαράτης είναι πάνω από 100 εκατομμύρια χρόνια. Το τμήμα που είναι σήμερα ελεύθερα προσβάσιμο είναι μόνο ένα μέρος του συνόλου, ενώ είναι πιθανό το σπήλαιο να επικοινωνεί με άλλα σπήλαια ή σπηλαιοειδείς σχηματισμούς στην περιοχή. Υπάρχουν πολλοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες που σχηματίζονται από το νερό το οποίο, στην πορεία του, διαβρώνει τα συστατικά του βράχου και τα εναποθέτει στην άκρη του σταλαγμίτη. Κάθε 100 χρόνια, υπολογίζεται ότι το μέγεθός τους αυξάνεται κατά 1 εκατοστό. Οι σεισμοί, καθώς και η ανθρώπινη δράση έχουν συμβάλει στο να κοπούν πολλοί από αυτούς. Παρ' όλα αυτά, η εικόνα της εισόδου του σπηλαίου είναι υπέροχη.
Το σπήλαιο Δρογκαράτη είναι ανοιχτό για το κοινό όλο το χρόνο και στο παρελθόν, λόγω της εξαιρετικής ακουστικής του, πραγματοποιήθηκαν αρκετές εκδηλώσεις στην αίθουσα 900 τετραγωνικών μέτρων στην είσοδό του. Είναι ένα από τα λίγα σπήλαια που έχει επιτρέψει τον έντονο φωτισμό, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να θαυμάσει το μεγαλείο της φύσης.