Για τη διαμονή σας στις επόμενες διακοπές σας κάντε απευθείας κράτηση μέσω του oskars.gr! Εξοικονομήστε χρήματα!

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Kefalonia Info - Accommodation - Studios - Apartments - Restaurant - Pool Bar

Μεσογειακό Δελφίνι

Για χιλιάδες χρόνια το δελφίνι ήταν ένα σύμβολο που στην Ελλάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική και καλλιτεχνική κληρονομιά του λαού της και για τον οποίο αποτελεί έκφραση ελευθερίας και ομορφιάς. Κανένα άλλο ζώο στον πλανήτη δεν έχει τέτοια μαγική σχέση με τον άνθρωπο. Από την αρχαιότητα η έλλειψη επιθετικότητας του δελφινιού, η αίσθηση της διασκέδασης και η ικανότητά του να έρχεται σε επαφή με το βαθύτερο ανθρώπινο συναίσθημα και πνεύμα έχει γίνει θρυλική.

Τα δελφίνια είναι θηλαστικά της οικογένειας των φαλαινοφόρων δελφινιών, γνωστά ως κητώδη, τα οποία οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εξελιχθεί από πρώιμα χερσαία θηλαστικά που επέστρεψαν στη θάλασσα. Ο σκελετός τους έχει απίστευτες ομοιότητες με τον δικό μας και διαθέτουν μια πολύπλοκη γλώσσα, ενώ κάθε δελφίνι έχει μια προσωπική μελωδία-υπογραφή, τόσο μοναδική όσο ένα δακτυλικό αποτύπωμα. Παρόλο που είναι αρκετά μεγάλα και ισχυρά ζώα, δεν έχουν αναφερθεί απρόκλητες επιθέσεις σε ανθρώπους, ωστόσο πολλά από αυτά είναι γνωστό ότι μπορούν να σκοτώσουν έναν καρχαρία με ένα μόνο χτύπημα.

Τα δελφίνια επιτρέπουν στους ανθρώπους να πιάσουν το ισχυρό ραχιαίο πτερύγιο τους για μια βόλτα, μεταφέρουν παιδιά στην πλάτη τους και ακόμη και να πηδήξουν από το νερό δίπλα σε κολυμβητές. Έχουν υπάρξει πολυάριθμες περιπτώσεις δελφινιών που έσωσαν ζωές ανθρώπων, από ψαράδες μέχρι κολυμβητές, δύτες και ιστιοσανίδες. Την τελευταία δεκαετία τα δελφίνια έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη και για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Η International Dolphin Watch, μια οργάνωση που ιδρύθηκε για την προστασία αυτών των μυστηριωδών πλασμάτων, πιστεύει ότι είναι απαραίτητο για τη συνολική ευημερία των δελφινιών να μπορούν να αναπαράγονται, να τρέφονται και να περιφέρονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Δυστυχώς μέσω της ρύπανσης της Μεσογείου καθώς και της υπερβολικής αλιείας με τη χρήση λεπτών διχτυών, ο πληθυσμός των δελφινιών έχει μειωθεί δραστικά και συνεχίζει να μειώνεται στη θάλασσα που περιβάλλει την Ελλάδα. Πουθενά αυτό δεν είναι πιο εμφανές από ό,τι γύρω από την Κεφαλονιά, όπου στο παρελθόν τα δελφίνια ήταν αρκετά κοινά, κυρίως στα βαθιά νερά μεταξύ Ιθάκης και Ζακύνθου.

Παρ' όλα αυτά, δελφίνια εξακολουθούν να παρατηρούνται ακολουθώντας τα σκάφη από και προς αυτά τα νησιά και μια μικρή ομάδα μπορεί συνήθως να βρεθεί στον κόλπο του Αργοστολίου, ειδικά γύρω από την περιοχή των ιχθυοτροφείων. Ελπίζουμε ότι με τον αυστηρότερο περιβαλλοντικό έλεγχο και τους αυστηρότερους κανονισμούς από την ΕΟΚ και την ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα όσον αφορά τους αλιείς, θα δούμε και πάλι αυτά τα υπέροχα ζώα να ευδοκιμούν.

Εστιατόριο

Πληροφορίες

Γύρος του φαναριού, Λάσση, Κεφαλονιά

Τηλ: (+30) 26710 23438

Email: info@oskars.gr

Ακολουθήστε μας

Oskars Restaurant Apartments Lassi Kefalonia

Επιλέξτε τη γλώσσα σας